Ordinul nr. 107 din 5 septembrie 2019 - pentru modificarea si completarea Normei sanitare veterinare privind procedura de autorizare sanitară veterinară a unitătilor care produc, procesează, depozitează, transportă si/sau distribuie produse de origine animală, aprobată prin Ordinul presedintelui Autoritătii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 57/2010
Articolul 27 Anexa 1 - Normă sanitară veterinară din 24 iunie 2010 pct. 3 - piată angro - spatii sau zone cu amenajări care includ mai multe unităti separate ce au în comun instalatii si compartimente în care produsele de origine animală sunt vândute către operatori din sectorul alimentar.
Ordinul nr. 111 din 16 decembrie 2008 - privind aprobarea Normei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor privind procedura de înregistrare sanitară veterinară si pentru siguranta alimentelor a activitătilor de obținere si de vânzare directă si/sau cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală sau nonanimală, precum si a activitătilor de productie, procesare, depozitare, transport si comercializare a produselor alimentare de origine nonanimală
Articolul 9 - Norma sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor din 16 decembrie 2008
Produsele de origine animală comercializate prin vânzare directă de către producători trebuie să îndeplinească următoarele cerinte:
- să provină de la animale, păsări sau familii de albine sănătoase si să fie manipulate numai de către persoane sănătoase;
- să nu fie falsificate sau să prezinte modificări anormale ale aspectului/culorii, mirosului, gustului ori consistentei;
- să nu fie contaminate cu diferite impurităti, să nu fie transportate sau prezentate în ambalaje murdare, ruginite ori improprii pentru produsele respective;
- să fie identificate prin etichete pe care sunt înscrise mentiuni referitoare la producător, denumirea produsului, originea acestuia, data obtinerii, conditiile de păstrare si, după caz, orice alte date necesare informării consumatorului;
- pentru laptele crud, să respecte cerințele de sănătate animală si igienă stabilite în anexa III, sectiunea IX, cap. I, pct. I și pct. II lit. A, lit. B pct. 1 și lit. C din Regulamentul Parlamentului European si al Consiliului nr. 853/2004/CE de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală, cu amendamentele ulterioare, respectiv laptele să provină de la animale libere de boli transmisibile la om prin lapte, din exploatatii care respectă conditiile de igienă a mulsului, a spatiilor de depozitare a laptelui si cu asigurarea trasabilitătii produsului, incluzând ghidurile de bune practici si igienă elaborate de asociatiile profesionale si avizate de Autoritatea Natională Sanitară Veterinară si pentru Siguranta Alimentelor;
- să fie manipulate de persoane care respectă normele de igienă personală, care detin carnet de sănătate si echipament de protectie corespunzător;
Articolul 10 - Norma sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor din 16 decembrie 2008
Produsele de origine animală comercializate prin vânzare directă de către producători trebuie să îndeplinească următoarele cerinte:
Solicitarea în scris a informatiilor de interes public cuprinde următoarele elemente:
- În locurile publice amenajate de autoritățile locale, unde sunt expuse la vânzare directă produsele de origine animală, producătorii trebuie să aibă o stare de igienă corespunzătoare, să poarte echipamente de protecție alimentară, respectiv halate, șorțuri, bonete și mănuși curate, și să dețină asupra lor un document din care să rezulte că nu suferă de boli care pot fi transmise prin intermediul alimentelor.
- Expunerea spre vânzare directă a produselor de origine animală în locurile publice se realizează în vitrine frigorifice sau prin alte mijloace adecvate, care să elimine orice posibilitate de contaminare a produselor expuse.
Articolul 11 - Norma sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor din 16 decembrie 2008
(4) Vânzarea directă a produselor de origine animală către consumatorul final se realizează de producător în baza.
- documentului de înregistrare sanitară veterinară eliberat de direcția sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București, în care se înscriu aceste activități, conform modelului din anexa nr. 2;
- actului de identitate al producătorului;
- documentului din care să rezulte starea de sănătate a producătorului;
- fișei de sănătate a animalelor de la care au fost obținute produsele primare de origine animală, din care să rezulte starea de sănătate a animalelor, eliberată de medicul veterinar oficial din cadrul circumscripției sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor zonale și vizată trimestrial de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit în raza căruia își are domiciliul producătorul și sunt crescute animalele, conform modelului din anexa nr. 15;
Articolul 15 - Norma sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor din 16 decembrie 2008
Este interzisă vânzarea directă de produse de origine animală provenite de la producători care nu sunt înregistrați sanitar-veterinar de către direcțiile sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, respectiv a municipiului București.
Hotărârea nr. 348 din 18 martie 2004 - privind exercitarea comerțului cu produse și servicii de piață în unele zone publice
Articolul 11 - Norma sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor din 16 decembrie 2008
Administratorul pieței asigură buna funcționare a acesteia, cu respectarea următoarelor condiții:
e) comercializarea laptelui și produselor lactate se face în structuri de vânzare special amenajate, dotate astfel încât să fie asigurate normele de igienă în vigoare și condițiile de depozitare stabilite de producător;
f) comercializarea cărnii și produselor din carne, a peștelui și produselor de pește, ouălor se face în structuri de vânzare special amenajate, dotate astfel încât să fie asigurate normele de igienă în vigoare și condițiile de depozitare stabilite de producător;
CAPITOLUL VI - Drepturile si obligatiile utilizatorilor pietelor
1. afisarea preturilor pentru produsele oferite la vanzare conform prevederilor legale;
2. respectarea legislatiei privitoare la desfacerea produselor;
5. inscriptionarea denumirii persoanei juridice, persoanei fizice autorizate sau asociatiei familiale la loc vizibil, usor de citit, care sa nu poata fi stearsa;
7. sa nu expuna marfurile in afara locului de vanzare alocat;